OLASZNYELVTAN.HU - MINDEN, AMI OLASZ

OLASZNYELVTAN.HU - MINDEN, AMI OLASZ

CREMONA, A TORRONE FŐVÁROSA

A mandulás szelet eredete és receptje

2018. november 24. - Olasznyelvtan.hu

Biztosan nem mondok azzal újat, ha azt állítom, az olaszok minden alkalmat megragadnak arra, hogy amikor és ahol bulizni lehet, ott bulizzanak és ünnepeljenek.
Bár hivatalosan a karácsonyi időszak Olaszországban december 8-án kezdődik, ennek ellenére már több város különböző ünnepekkel csábítja az turistákat és készül a karácsonyra.
Cremona városában például már zajlik a torrone ünnepe.

Ha csak egy klasszikus olasz reggelire gondolunk, bátran kijelenthetjük, hogy az olaszok édesszájúak.

Egyetlen olasz asztalról sem hiányozhatnak a klasszikus karácsonyi édességek, mint például a torrone.

A torrone, más néven mandulás szelet szülőhazája Cremona, egy tündéri kisváros Lombardiában.

A torrone kereskedelmi forgalomban rudakban vagy táblában kapható, mintha egy táblás csoki lenne.
Ha vásárokban járunk, akkor hatalmas tömbökből törnek le darabokat.

Nagyon egyszerű alapanyagokból készült édesség, aminek a története a régmúltra nyúlik vissza, és különböző ízesítésekkel és trükkökkel lehet a torronét egyedivé tenni.
A cremonai lakosok szerint a klasszikus torrone az édesség  fehér változata.
Ez egy kicsit olyan „háború”, mint nálunk a szaloncukorkérdés.

Hogy honnan származik pontosan a torrone elődje, nem lehet pontosan tudni. Két feltételezés van, miszerint vagy a Közel-Keletről, vagy pedig a Római Birodalomból.
Ez az édesség ízvilágában egy puha cukorka, nugát és a marcipán keverékének az érzetét kelti.

 

Hogy készül a klasszikus torrone?

Hozzávalók:

  • 3 teáscsésze cukor
  • 1 teáscsésze méz
  • 4 tojás fehérje
  • 1 teáscsésze pirított mandula
  • ½ teáscsésze porcukor

    A torrone elkészítésének a titka nem a cukorban, hanem a tojásban rejlik.
    Két fázisban készül az édesség.
    Először gőz fölött megmelegítjük a mézet és a cukrot, egészen addig, amíg a cukor el nem olvad és szirupos masszát nem kapunk.
    Eközben a tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan hozzáadjuk porcukrot.
    Várjuk meg, hogy a mézes cukor elérje a 158°C-ot, majd vegyük le a tűzről és várjuk meg, hogy 145°C-ra lehűl  (ez néhány perc).
    Ekkor adjuk hozzá finoman kevergetve a felvert tojásfehérjét. A legalacsonyabb sebességen akár konyhai robottal is el lehet ezt a műveletet végezni.
    A keverék elkezd elszíneződni és sűrűsödni, ahogy a cukor hűl.
    3-4 perc után adjuk hozzá a pirított mandulát is és még egyszer, utoljára keverjük össze a masszát.
    Majd a masszát öntsük egy vagy tetszés szerint több formába.
    Ezután fedjük be rizspapírral, csomagoljuk be folpackba, és hagyjuk szobahőmérsékleten egy napig pihenni.
    Ezt követően távolítsuk el a torronét a formából.
    Buon appetito! :)

Néhány trükk az elkészítéséhez:

  • A tojásfehérje felverés előtt szobahőmérsékletű legyen.
  • A cukor minőségi legyen.
  • A porcukrot maximális fokozatra állítva daráljuk.
  • A massza összekeverésénél nagyon fontos, hogy nagyon óvatosan keverjük össze az alapanyagokat, ne törjön össze a felvert tojásfehérje.

A klasszikus torronét az alábbi alapanyagokkal lehet még gazdagabbá tenni:
ízesített méz, aromák, dió, földimogyoró, kandírozott gyümölcsök, csokoládé, kókusz - igazából csak a fantázia szab határt annak, hogy ki milyen ízesítésű torronét készít

Az egy falatnyi, cukorkaként becsomagolt torroncino pedig így néz ki: :)




Aki az olasz nyelvről, kultúráról többet szeretne megtudni, annak ajánlom figyelmébe az alábbi honlapot és az onnan elérhető facebook oldalt: www.olasznyelvtan.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://olasznyelvtanhu.blog.hu/api/trackback/id/tr8414390932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása