OLASZNYELVTAN.HU - MINDEN, AMI OLASZ

OLASZNYELVTAN.HU - MINDEN, AMI OLASZ

PANDORO, A FENSÉGES VERONAI KARÁCSONYI ÉDESSÉG, MESÉBE ILLŐ HAPPY ENDDEL

2018. november 30. - Olasznyelvtan.hu

A pandoro egy nagyon puha, nyolcszög alakú, porcukorral hintett karácsonyi édesség, ami Veronából származik. Nem hiányozhat az olasz karácsonyi asztalokról és egészen biztos, hogy a milánói  panettone méltó riválisa.

Nevét az arany színe miatt kapta. (pandoro = arany kenyér)

A pandoro története
A történészek szerint az 1500-as években a Velencei Köztársaságában már létezett a pandoróhoz hasonló édesség.
Mások szerint a pandoro egy másik sütemény evolúciója, ami lehet akár a nadalin, vagy egy bécsi sütemény, még a Monarchia idejéből.

Ugyanakkor a veronai pandoro hivatalos születése meghatározott dátummal rendelkezik: 1884. október 14, kedd. Azon a napon egy veronai cukrászmester, Domenico Melegatti egy karácsonyi süteményre vonatkozó szabadalmat nyújtott be az Olasz Köztársaság Földművelésügyi és Kereskedelmi Minisztériumában.

Melegatti receptjét egy ősi veronai hagyomány inspirálja. A karácsonyi időszakban éppen szentestén a falvakban élő asszonyok összegyűltek, hogy az úgynevezett levà nevű édességet elkészítsék. Ez egy kelt tésztás finomság volt, aminek a tetejét cukorral és mandulaszemcsékkel vonták be.
A pandoro feltalálója módosított az eredeti recepten, megszüntette a cukor és mandula bevonatot a sütemény tetején, ami megakadályozta a tészta kelését. Viszont annak érdekében, hogy a tészta lágy legyen, tojást és vajat adott hozzá.
A sütemény formájáról pedig Angelo Dall'Oca Bianca, egy veronai származás festő, gondoskodott.

A pandoro annyira sikeres süteménnyé vált, és olyan sokan próbálták meg utánozni, hogy egy úgynevezett ezer lírás kihívásra hívta ki a pandoro szülőatyja az őt utánzókat. Akkoriban ez az összeg egy kisebb vagyonnal ért fel.
Senkinek sem sikerült megnyernie ezt az összeget.

Napjainkban, a panettonéhoz hasonlóan, már kevés cukrászmester készíti kézzel a pandorót, a nagyüzemi gyártás a jellemző. Az olaszok által legkeresettebb pandorót gyártó cég a Melegatti, szülőatyja nevét viseli.

Igen ám, de az édességgyártó cégek között kialakult hatalmas verseny következtében a Melegatti nem tudta felvenni a versenyt az egyik konkurensével, a Baulival. 
2017-ben bezártak a Melegattit, mivel a cég fizetésképtelenné vált és ellene a bíróság elindította a csődeljárást. 


Viszont sem az ott dolgozók, sem az olaszok nem hagyták ezt ennyiben, és kampányt indítottak, hogy megmentsék a Melegattit. Tavaly a #noisiamomelegatti kampánnyal arra buzdítottak mindenkit, hogy csak Melegatti pandorót vásároljon mindenki.
Bár rekordmennyiségű kuglófot adtak el a tavalyi karácsonyi időszakban, ez mégsem volt elég arra, hogy a cég elkerülje a csődeljárást.

Idén mégis megtörtént a csoda!
A vicenzai Spezzapria csoport megvásárolta a Melegattit, 13,5 millió €-t fizetett érte.
Egyelőre 35 dolgozót foglalkoztatnak, határozott idejű szerződéssel és november közepén újra elindult a pandoro gyártása.  Ők mindannyian korábban is a Melegattinál dolgoztak és birtokukban van az anyakovász titkos receptje.
Most éjt nappallá téve dolgoznak, hogy minden olasz karácsonyi asztalon ott lehessen az eredeti pandoro.
Csakis az ő pandorójukat vegyétek idén is! :)

Hogy készül a pandoro?
Meglehetősen bonyolult az elkészítése, de lefordítottam a receptjét bízva abban, hogy lesz, aki kedvet kap a megsütéséhez. :)

A pandoro összetevői:


Az anya kovászhoz
80 ml szobahőmérsékletű víz
50 g manitoba liszt
3 g száraz sörélesztő vagy 6 g friss sörélesztő
egy fél vanília magjai
A tészta első fázisához
30 ml szobahőmérsékletű víz
1 teáskanál méz
60 g manitoba liszt
1 tojássárgája
4 g száraz sörélesztő vagy 8 g friss sörélesztő
Az első fázis esetén
Kovász + a tészta első fázisa
100 g manitoba liszt
2 tojássárgája
50 g porcukor
60 g vaj
Az emulzióhoz
40 g vaj
1 evőkanál friss tejszín
30 g fehér csokoládé
egy fél vanília magjai
A tészta második fázishoz
Emulzió + a tészta első fázisa
200 g manitoba liszt
2 tojássárgája
120 g porcukor
60 g szobahőmérsékletű vaj

A kovász elkészítése a sütést megelőző este történik, ez fogja a tészta tartását adni.
Elkeverjük az élesztőt a vízben egy tálban. Adjuk hozzá a vanília magokat és a lisztet. Mindezt dolgozzuk össze egy villával, amíg ragacsos keveréket nem kapunk. Fedjük le folpackkal és hagyjuk kelni 4 -5 fokos hűtőszekrényben egy éjszakán át, 12 órán keresztül.
Másnap reggel vegyük ki a hűtőszekrényből a kovászt és tartsuk szobahőmérsékleten.

Az előtészta elkészítése
Oldjuk fel az élesztőt a vízben egy tálban. Adjuk hozzá a mézet, a tojássárgát, és mindezt jól keverjük habosra. Adjuk hozzá a lisztet, keverjük egy villával addig, amíg folyékony és homogén keveréket nem kapunk. Fedjük be folpackkal és hagyjuk kelni a tésztát 1 órán át. Közben vegyünk ki 60 gramm vajat a hűtőből és hagyjuk szobahőmérsékleten melegedni.

A tészta első fázisának az elkészítése
Azt követően kezdhetünk hozzá, hogy a kovász 12 órán át volt a hűtőben, és az előtészta egy órát szobahőmérsékleten. Mindkettőnek keltnek és levegősnek kell lennie.
Dagasztógépbe öntsük bele mind a kész kovászt, mint az előtésztát és alacsony sebességen dolgozzuk össze.
Kanalanként adjuk hozzá lisztet, homogén tésztát kell kapnunk.
Majd adjuk hozzá az első tojássárgát, keverjük homogénre, ezt követően adjunk hozzá a porcukor felét.
Miután homogén tésztát kaptunk, adjuk hozzá a 2. tojássárgát. Alaposan keverjük el, majd adjuk hozzá a maradok porcukrot.
Ezt követően a vajat, apró darabokban adjuk hozzá a tésztához és keverjük el alaposan.
Elkészült a tészta első fázisa, hagyjuk a tálban pihenni.
Fedjük be a tálat folpackkal és legalább két órát hagyjuk pihenni. A tészta legalább a duplájára fog kelni.

Időközben készítsük el az emulziót, ami a pandoro klasszikus ízét fogja adni.
Vízgőz felett olvasszuk fel a fehér csokit, adjuk hozzá a tejszínt és a vajat, kézzel kevergessük, míg homogén nem lesz. Ezt követően tegyük be a hűtőbe.

Vegyünk ki a hűtőből ismét 60 g vajat, és hagyjuk szobahőmérsékleten.

A tészta második fázisának az elkészítése
3 órával később az első fázisban készült tésztához adjunk hozzá apránként 150 g lisztet és a dagasztógéppel keverjük folyamatosan. Miután homogén tésztát kaptunk, adjunk hozzá egy tojássárgát, ha alaposan elkevertük, 60 g porcukrot és ezt is keverjük el alaposan. Majd ezt követően 25 g lisztet és ismét keverjük el alaposan.
Majd ismét adjunk hozzá egy tojássárgát, keverjük el alaposan, adjunk hozzá 60 g porcukrot, keverjük el alaposan és végül 25 g lisztet és ezt is keverjük addig, míg homogén tésztát nem kapunk.
Ezt követően vegyük ki a tálból a tésztát, a tálat pedig mossuk el, hűtsük le hideg víz alatt, majd ezt követően tegyük vissza a tálba a tésztát.
Vegyük ki a hűtőből az emulziót és ezt, valamint a maradék 60 g vajat apránként adjuk hozzá a tésztához, alaposan keverjük el. A tészta akkor van készen, ha elválik a keverőtál falától.
Fedjük be folpackkal és hagyjunk pihenni legalább egy órát.
A nyújtódeszkát picit lisztezzük be, erre helyezzük a tésztát. Hajtogassuk, tekerjük a tésztát, hogy a kelés utolsó fázisa is megtörténjen.
Majd vajjal és sütőpapírral kibélelt formába tesszük, folpacckal bevonjuk és ismét állni, kelni hagyjuk min. 3 órát. Akkor van készen, ha a forma felső pereméig kel a tészta.
A sütőt melegítsük elő 170 °C-ra, és tegyük be a pandorót. Az első 5-10 percben figyeljük, hogy nehogy túl sötétre süljön a tészta teteje. Ha mégis, fedjük be fóliával és úgy süssük tovább.
45-50 percig kell összesen sütni. Fogpiszkálóval tudjuk ellenőrizni, hogy nyers-e még a tészta.
Miután megsült, vegyük ki a sütőből.
10 percig hagyjuk hűlni.
Majd fejjel lefele tegyük rá egy rácsra és hagyjuk teljesen kihűlni.
Porcukorral meghintve tálaljuk.

Buon appetito! :)

A klasszikus pandorón kívül különféle ízesítésű vagy töltött pandoro is kapható, mint pl. kakaós, csokis, vanília krémes.

 

 

Aki az olasz nyelv és kultúra iránt érdeklődik, annak ajánlom figyelmébe a honlapomat és az onnan elérhető facebook oldalamat: www.olasznyelvtan.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://olasznyelvtanhu.blog.hu/api/trackback/id/tr3614405508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása